Introduktion

Om skimmel

Gode levesteder

Gifte

Sporer

 

 

....................................
Forside
Om siden
Kontakt
BAR Jord til Bord
Links
Print siden

Skimmelsvampe kan danne gifte

Skimmelsvampene kan påvirke os på forskellige måder. Sporerne påvirker luftvejene ligesom alle andre støvpartikler. Desuden er der på sporernes overflade proteiner, der får immunforsvaret til at reagere. Evt. udløser de allergi/astma. Endelig danner nogle af skimmelsvampene giftige stoffer, når de vokser.

Skimmelsvampe kan under meget fugtige forhold danne en lang række stoffer som kan være giftige. Disse stoffer kaldes mykotoksiner.

Der er mange eksempler på forgiftninger hos husdyr, der er blevet fodret med ”muggent” foder. Også hos mennesker kan der opstå forgiftninger. F.eks. kan skimmelsvamp i frugt og nødder medføre nyre- og leverskader.

Det har vist sig, at mykotoksiner optages 10 gange nemmere gennem lungerne end gennem fordøjelsessystemet. Derfor er der grund til at være ekstra på vagt, når man opholder sig på steder, hvor man ved, der er mange skimmelsvampe i luften.

 

Skimmelsvampe frigiver en lang række stoffer til omgivelserne. Nogle af dem lugter. Alle kender lugten af fugtig kælder eller jordslået stof. Lugten kommer fra de skimmelsvampe, der har etableret sig i det fugtige materiale.

 

................................................................................................................................................................................