Introduktion

Om skimmel

Gode levesteder

Gifte

Sporer

 

 

 

....................................
Forside
Om siden
Kontakt
BAR Jord til Bord
Links
Print siden

Flis er et godt levested for skimmelsvampe

Der lever mange forskellige skimmelsvampe på flisstykker. Nogle få af dem er særligt tilpasset vilkårene i en flisstak, og disse skimmelsvampe vil dominere i luftmålingerne.

I flisstakke dominerer svampe, der er gode til at nedbryde træsafter og tåle varmen i midten af stakken. Under skimmelsvampenes omsætning af flisen udvikles varme. Det betyder, at vandet i flisen fordamper, hvor der er varmest og kondenserer igen, længere ude mod overfladen, hvor flisen er koldere. I køligt vejr kan man ofte se en kraftig damp over flisstakke. Skimmelsvampene har forskellige livsvilkår afhængigt af, hvor i stakken de vokser. Det kan til tider give en række zoner i stakken, hvor svampevæksten har været meget kraftig.

En af de svampe, der er mange af i flis, hedder Aspergillus fumigatus. Den er tilpasset høj varme og er derfor også meget almindelig på savværker, hvor der ovntørres træ, og i væksthuse, hvor der er varmt og fugtigt. Svampen kan forårsage en række sundhedsproblemer, og har også den særlig evne at kunne vokse i lungerne. Normalt vil immunforsvaret forhindre, at sporer spirer i lungerne, men denne svamp kan i sjældne tilfælde etablere sig der.

 

Skimmelsvampene vokser hurtigt i en flisstak. Under væksten udvikles varme, der får stakken til at dampe i koldt vejr.

 

................................................................................................................................................................................